La législation anti-blanchiment dans la pratique

La législation anti-blanchiment dans la pratique

Comment reconnaître une opération de blanchiment?
€ 121,00 incl. btw

Medewerker PC 341:

Gratis

Inschrijvingen afgesloten op de gekozen datum

Een vraag over deze opleiding? Contacteer ons.

En 2018, BZB-Fedafin a fortement investi dans la formation et l’aide individuelle aux intermédiaires financiers et d’assurances afin de préparer leur organisation administrative et leurs collaborateurs aux nouvelles obligations légales.  

Cette année, l’accent est mis sur l’application de la législation anti-blanchiment dans la pratique quotidienne. La FSMA souligne l’importance pour les intermédiaires financiers de former suffisamment leurs collaborateurs dans le cadre de la lutte contre les opérations de blanchiment.

Mise à jour

D’ici le 7 juillet 2019, les courtiers d’assurances doivent remplir le questionnaire périodique relatif à la prévention du blanchiment des capitaux pour indiquer à la FSMA que leur organisation interne fonctionne conformément à la nouvelle loi de 2017.  Sur cette base, la FSMA maintient les inspections auprès des courtiers. Au cours de cette formation, une attention particulière est accordée aux procédures internes, à l’évaluation des risques et au questionnaire périodique (FSMA).

Objectif

Outre une mise à jour générale du cadre juridique et des obligations organisationnelles, cette formation se concentre principalement sur la pratique. Il s'agit de discuter et d'évaluer des exemples concrets dans le monde de la banque et de l'assurance.

Groupe cible

Les gérants et collaborateurs d’intermédiaires financiers : agents et courtiers bancaires, agents et courtiers d’assurances, et planificateurs financiers.

Contenu

  • Pourquoi une législation anti-blanchiment ?
  • Quelles sont les pratiques visées par la loi anti-blanchiment ?
  • Comment adapter au mieux l’organisation interne de mon bureau pour satisfaire aux exigences de la nouvelle législation ?
  • Comment signaler une suspicion d’opération de blanchiment, quelle procédure dois-je suivre en interne et auprès des autres personnes concernées ?
  • Puis je moi-même être sanctionné(e) et poursuivi(e) lorsque mon agence est la cible d'une opération de blanchiment ? 
  • Les exemples pratiques nous permettent-ils de reconnaître les pratiques de blanchiment d’argent ?
  • Extra pour les courtiers: l’organisation interne, l’évaluation des risques et la questionnaire périodique (FSMA).
  • Luc Willems

    Luc Willems

    Luc Willems is advocaat en erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken. Hij is gespecialiseerd in het ondernemings-, bank- en verzekeringsrecht. In de dagelijkse praktijk verleent hij diensten inzake compliance (IDD, AML ...) aan financiële tussenpersonen. Hij begeleidt overnames van bank- en verzekeringsportefeuilles of samenwerkingen tussen bank- en verzekeringskantoren.

    Als parlementslid situeerden zijn activiteiten zich vooral op de beleidsdomeinen justitie en economie. Hij zetelde in het federale parlement als Volksvertegenwoordiger en Senator en was voorzitter van de Commissie Economie en Financiën. Hij was auteur van de wet die de agentuurovereenkomst van toepassing maakte op de bank- en verzekeringssector in 1999. Daarnaast realiseerde hij de Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van financiële instrumenten.

    Hij is lid van de Federale Deontologische Commissie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en voorzitter van de raad van bestuur van Patronale Life NV. In de periode 2009-2017 werkte hij in een diplomatieke context als Belgisch adjunct-secretaris-generaal van de Benelux Unie. Hij maakte deel uit van het Benelux-parlement en de NATO-Assembly van 2003 tot 2007. Lokaal was hij provincieraadslid in Oost-Vlaanderen en gemeenteraadslid in de Stad Aalst.

Lesmateriaal is enkel beschikbaar voor deelnemers.

Hôtel les 3 Clés

Chaussée de Namur 17
5030 Gembloux (Namen)

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag waarop je geen antwoord vindt in onze veelgestelde vragen? Neem dan contact op.

Als er FSMA-punten gekoppeld zijn aan een opleiding, dan staan deze steeds vermeld in de opleidingskalender en bovenaan rechts op de detailpagina van een opleiding. Staan er geen punten? Dan zijn er geen punten gekoppeld aan de opleiding.

Vraag aan je opleidingsverantwoordelijke of het PC341 aangeduid geselecteerd is bij het paritair comité in de kantoorinstellingen van zijn profiel en of je functie aangeduid staat als medewerker op de pagina Mijn kantoor. Als beide voorwaarden voldaan zijn, zou je tegen het voordeeltarief moeten kunnen inschrijven voor opleidingen die in aanmerking komen voor medewerkers PC341. Zie je nog steeds de standaardprijs staan? Neem dan contact met ons op.

Zorg eerst en vooral dat je kantoor geregistreerd is en duid aan dat je lid bent van BZB-Fedafin. Was je kantoor al geregistreerd? Ga na of je lidmaatschap bij BZB-Fedafin correct aangeduid is in de kantoorinstellingen. Opgelet, deze pagina is enkel zichtbaar voor opleidingsverantwoordelijken. Zie je nog steeds de prijs zonder korting staan? Neem dan contact met ons op.

Toon alle vragen

Edfin is een initiatief van BZB-Fedafin

Edfin vzw - Einestraat 21, 9700 Oudenaarde - BE0672.757.653 - info@edfin.be