Het samenlevingscontract en het aanwascontract

Het samenlevingscontract en het aanwascontract

Het samenlevingscontract en het aanwascontract, gebaseerd op het boek 'Praktijkgids successieplanning' van Prof. Jos Ruysseveldt.
€ 181,50 incl. btw

Lid van BZB-Fedafin:

€ 121,00

Medewerker PC 341:

Gratis

Een vraag over deze opleiding? Contacteer ons.

Inhoud

Deze e-learning is gebaseerd op het boek 'Praktijkgids successieplanning' van Prof. Jos Ruysseveldt:

Dat wettelijk samenwonen ‘in’ is, blijkt uit een bijdrage in de krant ‘De Standaard’ van 27 juli 2012. In twaalf jaar tijd is het aantal geregistreerde verklaringen van wettelijk samenwonenden gestegen tot het niveau van het aantal huwelijken. In 2017 zijn er in België 39.879 huwelijken geregistreerd tegenover 78.271 verklaringen van wettelijk samenwonende partners. Bij Wet van 23 november 1998 (in werking sinds 1 januari 2000) is er een wettelijk kader voor samenwonende partners gecreëerd.

Volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Samenlevingscontract
 • Vorm
 • Inhoud
 • Enkele bijzondere samenlevingsvoorwaarden

De aanwastechniek in het kader van successieplanning is er één van relatief recente datum. Zij is in vele situaties tussen partners van dezelfde generatie een uitstekend middel tot successieplanning. In hoofdzaak zullen de samenwonende partners en echtgenoten zich van de aanwastechniek bedienen. De aanwasovereenkomst is nergens in de wet geregeld en is vanuit de praktijk ontstaan. Het is dan ook niet te verwonderen dat hierover al veel inkt is gevloeid.

Volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Aanwascontract
 • Vorm
 • Inhoud
 • Fiscale aspecten
 • Aanwas gezinswoning: zin of onzin?
 • Enkele bijzondere varianten met vruchtgebruik
 • Aanwas tussen echtgenoten

Grondige update van de Praktijkgids 2021-2022 

Sinds kort is de 5de uitgave van de 'Praktijkgids successieplanning' beschikbaar. Deze e-learning werd aangepast en bevat delen van deze vernieuwde 5de uitgave.

Boek 'Praktijkgids successieplanning'

Bestel je liever een gedrukt exemplaar van het boek 'Praktijkgids successieplanning' (vernieuwde 5de uitgave)? 

Dan kan dit via volgende link: https://www.praktijkgids-successieplanning.be/ef/ .

De verkoopprijs bedraagt 290 euro (prijzen zijn excl. 6% btw en portkosten).

Opbouw e-learning

Deze e-learning bevat:

 • een deel van het boek 'Praktijkgids successieplanning':
  • Deel 3 - Successieplanning:
   • Afdeling 3: Het samenlevingscontract
   • Afdeling 4: Het aanwascontract
 • een afsluitende test (slecht 1 keer af te leggen).

De bedoeling van deze e-learning is dat je het bijgevoegde deel van het boek 'Praktijkgids successieplanning' goed doorneemt op je eigen tempo vooraleer je de test aflegt. 

Afsluitende test

De afsluitende test bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Je kan de test slechts 1 keer afleggen en je moet minstens 50% halen om te slagen. Download hier je attest met bijscholingspunten als je geslaagd bent. Ben je niet geslaagd? Dan heb je jammer genoeg geen recht op een attest geregelde bijscholing.

Opgelet! Zorg dat je de leerstof voldoende beheerst voor je de afsluitende test opent. Je hebt namelijk maar 1 kans om de afsluitende test in te vullen. 

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag waarop je geen antwoord vindt in onze veelgestelde vragen? Neem dan contact op.

Als er FSMA-punten gekoppeld zijn aan een opleiding, dan staan deze steeds vermeld in de opleidingskalender en bovenaan rechts op de detailpagina van een opleiding. Staan er geen punten? Dan zijn er geen punten gekoppeld aan de opleiding.

Vraag aan je opleidingsverantwoordelijke of het PC341 aangeduid geselecteerd is bij het paritair comité in de kantoorinstellingen van zijn profiel en of je functie aangeduid staat als medewerker op de pagina Mijn kantoor. Als beide voorwaarden voldaan zijn, zou je tegen het voordeeltarief moeten kunnen inschrijven voor opleidingen die in aanmerking komen voor medewerkers PC341. Zie je nog steeds de standaardprijs staan? Neem dan contact met ons op.

Zorg eerst en vooral dat je kantoor geregistreerd is en duid aan dat je lid bent van BZB-Fedafin. Was je kantoor al geregistreerd? Ga na of je lidmaatschap bij BZB-Fedafin correct aangeduid is in de kantoorinstellingen. Opgelet, deze pagina is enkel zichtbaar voor opleidingsverantwoordelijken. Zie je nog steeds de prijs zonder korting staan? Neem dan contact met ons op.

Toon alle vragen

Edfin is een initiatief van BZB-Fedafin

Edfin vzw - Einestraat 21, 9700 Oudenaarde - BE0672.757.653 - info@edfin.be