Test je kennis: antiwitwas voor kredietverstrekkers

Als kredietbemiddelaar word je door Roland gecontacteerd, een goede klant en vriend. Hij vraagt of je interesse hebt in een hypothecair krediet voor zijn nieuwe zakenpartners: een Finse vrouw en haar Oegandese partner die samen een onroerend goed willen verwerven. Je nodigt hen en Roland uit op kantoor. Het blijkt te gaan over een krediet om een gebouw van € 1 mio. te kopen in Brussel. Ze willen de helft financieren met eigen middelen.

Welke stelling is juist?

 • A: Je bent kredietbemiddelaar en niet rechtstreeks onderworpen aan de antiwitwaswet van 2017. Je dient je enkel bezig te houden met de kredietaanvraag. Preventie inzake antiwitwas is niet jouw opdracht.
  = FOUT (Als kredietbemiddelaar ben je niet rechtstreeks onderworpen, maar de kredietverstrekkers met wie je samenwerkt zijn dat wel. Jij moet in hun naam meewerken aan de controle op witwasoperaties)
 • B: Het volstaat dat je Roland kent. Hij is een klant met een goede reputatie. Je hoeft de nieuwe klanten niet extra te identificeren.
  = FOUT (Roland is de tussenpersoon. Je moet de klanten identificeren en verifiëren of de gegevens die ter beschikking gesteld worden, correct zijn)
 • C: De Oegandese zakenman is een vroom en erg gelovig man die via zijn kerkgemeenschap contacten heeft kunnen leggen in België. Hij lijkt erg betrouwbaar. Maar Oeganda staat vermeld op de lijst van landen met een hoog risico inzake witwas en financiering van terrorisme. Dit betekent dat ik verhoogd waakzaam moet zijn.
  = JUIST (Oeganda is een land dat vermeld staat op de lijst van landen met een hoog risico inzake witwas en financiering van terrorisme. Dit betekent dat er verhoogde waakzaamheid is bij elke transactie met personen en ondernemingen die banden hebben met Oeganda)
   
 • D: De Finse vrouw laat weten dat zij een hoge post zal bekleden bij de NAVO in Brussel. Je bedenkt dat er verhoogde waakzaamheid nodig is bij het aanknopen van een zakelijke relatie, want deze Finse dame is een Politiek Prominente Persoon (PPP).
  = FOUT (Het is goed dat je de overweging maakt. Hoge functionarissen van internationale organisaties zoals NAVO en Europese Commissie zijn Politiek Prominente Personen. Aangezien zij vatbaar zijn voor corruptie, moet je verhoogd waakzaam zijn. Maar deze Finse vrouw is een praatjesmaker, want Finland is geen lid van de NAVO. Dit gedrag moet meegedeeld worden aan de potentiële kredietversterkker en aanleiding geven tot een erg grondig onderzoek naar deze nieuwe klant. Wellicht zal zij om deze reden niet geaccepteerd worden.)


Was je fout? Zorg dat je kennis terug up to date is en schrijf in voor het webinar "Witwasoperaties met kredieten en vastgoed voorkomen" op 10 december.

Had je het wel juist? Proficiat! Maar wist je ook waarom deze stelling juist is en de andere stellingen fout zijn? Een opfrissing kan nooit kwaad.

Schrijf je in

EDFIN_Nieuwsbrief_visual_202011 (1).jpg

Edfin is een initiatief van BZB-Fedafin

footer.info.company